Mýty a fakta
Mýtus č.1: Cholesterol ve stravě zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi
Cholesterol v potravinách jako jsou vejce, maso, sýry apod. nemá nic společného s hladinou cholesterolu jedince v krvi. Mnohé studie naopak prokázaly, že cholesterol např. ve vejcích zvyšuje HDL “dobrý” cholesterol a není spojený s rizikem srdečních onemocnění.
Zdroje:
http://www.bmj.com/content/346/bmj.e8539
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19369056
Mýtus č.2: Nasycené (saturované) tuky jsou nezdravé
Před několika lety se snažili odborníci na zdraví určit příčinu nadváhy, obezity a prudkého nárůstu srdečních onemocnění. Místo nebezpečných hydrogenovaných tuků a cukrů zvolili jako viníka nasycené (saturované) tuky, ale zapomněli, že lidstvo konzumovalo nasycené tuky ze zvířat a od počátku věků z mateřského mléka, které obsahuje 30-50% nasycených tuků a určitě novorozencům neucpává jejich cévy. Strava kmenů Tokealau, Masai a Inuitů obsahuje více než 50% nasycených tuků a vykazují výrazně lepší zdraví kardiovaskulárního systému. Současné studie potvrzují, že nasycené tuky nemají nic společného se srdečními onemocněními, na rozdíl od rafinovaných olejů, hydrogenovaných tuků a cukrů.
Zdroje:
http://www.westonaprice.org/childrens-health/fat-and-cholesterol-in-human-milk
http://bjsm.bmj.com/content/early/2008/06/03/bjsm.2007.044966.abstract
http://ajcn.nutrition.org/content/early/2010/01/13/ajcn.2009.27725.abstract
http://www.nutritionjrnl.com/article/S0899-9007(11)00314-5/abstract
Mýtus č.3: Nízkotučné diety jsou zdravé
Nejen že výrobci potravin nahrazují tuky v nízkotučných potravinách cukry, ale nízkotučné diety jsou přímo nezdravé pro tělo. Mnohé studie to potvrzují a také ukazují, že nízkotučné diety zvyšují rizika některých onemocnění a už vůbec nejsou efektivní pro snižování nadváhy, prevenci před srdečními onemocněními a některými druhy rakovin.
Zdroje:
http://circ.ahajournals.org/content/117/6/754.full.pdf+html
http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/low-fat/